Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Διατροφή



Διατροφή
Συνέντευξη με τον ιατρό του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, κ. Βαγγελινού Δημητρίου

            Με αφορμή τις κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων και τις αρνητικές τους συνέπειες στην υγεία τους, η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από τους: Αριστοτέλη Αντωνογιάννη, Ευτυχία Ξυγιτζή, Ιωάννα Λάμαρη, Φιλιώ Τσιώρα και Ειρήνη Οικονόμου, ανέλαβε να πάρει συνέντευξη από τον γιατρό του Κέντρου Υγείας, κ. Βαγγελινό, σχετικά με θέματα υγιεινής διατροφής που αφορούν την ηλικία μας. Παραθέτουμε στη συνέχεια τα θέματα που συζητήθηκαν.


1) Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν στο να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;
·                                Με ώθησε η αγάπη για την ιατρική, η επαγγελματική μου αποκατάσταση και η προσφορά μου στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

2) Ποιες μεθόδους θεωρείτε πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
·                                Εδώ στην Ελλάδα η πιο αποτελεσματική διατροφή είναι:
α) Φαγητά χωρίς πολλούς υδατάνθρακες, άμυλο, όχι μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αλκοολούχων ποτών.
β) Άσκηση (η μορφή άσκησης βαδίσματος, γυμναστικής ή άλλου αθλήματος).
4) Σε ποιες ηλικίες διαπιστώνετε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών όσον αφορά την παχυσαρκία;
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προορίζεται ο χρόνος ηλικίας της παχυσαρκίας. Με θλίψη παρατηρώ στην καριέρα μου παιδιά από 3 χρονών να είναι παχύσαρκα και υπέρβαρα  (η παιδική παχυσαρκία οφείλεται συνήθως στην συνήθεια των παιδιών να τρώνε περισσότερο και τυποποιημένο φαγητό. Αυτό θεωρείται ότι έχει σχέση με την υγεία του παιδιού, ενώ η διατροφή που χρειάζεται το παιδί αφορά το αίσθημα του χορτασμού).
3) Πώς θα χαρακτηρίζατε τις διατροφικές συνήθειες  των εφήβων;
·                                Οι σημερινοί έφηβοι επηρεάζονται από τα Μ.Μ.Ε αλλά και από τον τρόπο που λειτουργεί η οικογένεια (δηλαδή η μητέρα εργαζόμενη). Διατρέφονται με γρήγορο φαγητό και έτσι έχουν κατακλύσει τα μαγαζιά με τέτοιου είδους τροφές.
4) Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αλλάξει στα κυλικεία των σχολείων;
·                                Κατά την γνώμη μου να καταργηθούν τα συσκευασμένα και τυποποιημένα είδη διατροφής (chips, κρουασάν κ.α)
5) Πιστεύετε ότι οι διαχρονικές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες του λαού μας επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής μας;
·                    Δυστυχώς όχι πολύ, γιατί σήμερα, με καμπάνιες υγιεινής αρχίζει ο κόσμος να επιστρέφει στις παλιές διατροφικές συνήθειες.
6) Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την μεσογειακή διατροφή;
·                                Είναι η πιο υγιεινή διατροφή, διότι περιέχει φαγητά τα οποία μαγειρεύονται με αγνό ελαιόλαδο, πολλά λαχανικά, όσπρια και φρούτα.
7)Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια τρόφιμα που είναι πολύ παχυντικά και καταναλώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτό τους οδηγεί κατά κάποιο τρόπο στην παχυσαρκία;
·                                Τα τυποποιημένα φαγητά χωρίς αγνά υλικά. Τα γλυκά, διότι περιέχουν λίπος και ζάχαρη. Το πολύ ψωμί και τα ζυμαρικά διότι περιέχουν άμυλο.
8) Τέλος θα μπορούσατε να μας δώσετε μια συμβουλή όσον αφορά την διατροφή μας;
·                                Πρέπει η διατροφή μας να απαρτίζεται και να είναι εμπλουτισμένη με ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες (όπως λάχανο, κρέας, γάλα, φρούτα) και να αποφεύγουμε την πολύ ζάχαρη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:  Αριστοτέλης Αντωνογιάννης, Ευτυχία Ξυγιτζή, Ιωάννα Λάμαρη, Φιλιώ Τσιώρα, Ειρήνη Οικονόμου.