Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η Γαλλική επανάσταση πηγή έμπνευσης, μήνυμα λευτεριάς για τους Έλληνες ( του Οδυσσέα Χρυσάκη)

Η  Γαλλική επανάσταση του  1889   ήταν  η κοινωνική επανάσταση που  κατήργησε την απόλυτη  μοναρχία  στη Γαλλία  γκρεμίζοντας  το  φεουδαρχικό  σύστημα.  Ενέπνευσε  τους  λαούς   όλης της  Ευρώπης αποτελώντας  το  έναυσμα  για  τον ξεσηκωμό στην  Ισπανία, την  Ιταλία και  την  Ελλάδα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας,
  Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, βλέποντας την  αστική  τάξη δυσαρεστημένη  από τις  συνθήκες ζωής, αποφάσισε να συγκαλέσει συνέλευση. Εκεί, οι αντιπρόσωποι της  τρίτης (αστικής) τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις αλλά ο βασιλιάς ζήτησε να           επιβληθούν νέοι φόροι που θα πλήρωνε η αστική τάξη .Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επαναστατήσουν αρκετές περιοχές της Γαλλίας. Μέσα σ’αυτό το κλίμα η συντακτική συνέλευση ανακοίνωσε  την  κατάργηση  των προνομίων και  ψήφισε  την  διακήρυξη  των  δικαιωμάτων  του  ανθρώπου  και  του  πολίτη  (26 Αυγούστου  του  1789 ). Η   περίοδος  1789-1815 αποτελεί τομή στην Ευρωπαϊκή αλλά και  στην παγκόσμια ιστορία.
Πολλοί  Ευρωπαϊκοί λαοί, μιμούμενοι τους Γάλλους,   άρχισαν να  προβάλουν πολιτικές  και εθνικές  διεκδικήσεις. Αυτές  οι  διεκδικήσεις αντλούνταν από  τη γαλλική επανάσταση  που  αναγνώρισε  το  έθνος ως  πηγή όλων των εξουσιών σε  μια  πολιτεία. Την περίοδο 1815-1848 γεννήθηκαν  τρία  μεγάλα  επαναστατικά  κύματα  στην Ευρώπη των  ετών 1820-1821, του 1830 και  του  1848.
H επανάσταση  στην  Ελλάδα (1821) ήταν το  πρώτο  εθνικό κίνημα  του  19ου αιώνα, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό  τη δημιουργία ανεξάρτητου  κράτους. Στενά συνδεμένη με το Διαφωτισμό, η Γαλλική Eπανάσταση επηρέασε τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο κατά τρόπο καθοριστικό. Οι διδασκαλίες των Γάλλων φιλοσόφων του Διαφωτισμού και η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκουν ουσιαστική απήχηση σε κορυφαίους διανοούμενους της προεπαναστατικής Ελλάδας. ΄Oμως οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης διείσδυσαν και στα λαϊκά στρώματα. Οι Έλληνες ναυτικοί, διασπώντας τον αποκλεισμό των γαλλικών λιμανιών από τον αγγλικό στόλο για να μεταφέρουν τρόφιμα στις γαλλικές φρουρές, μυούνται στις νέες ιδέες, τις οποίες διαχέουν στην πατρίδα τους.

Η  ελληνική επανάσταση οργανώθηκε από μια  μυστική  οργάνωση που  ιδρύθηκε  το 1814, τη Φιλική Εταιρία. Πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας ήταν ο Τσακάλωφ, ο Ξανθός,  ο Σκουφάς  και ο  Αναγνωστόπουλος.            
 Επαναστάσεις έγιναν σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης. του  Αιγαίου, της Μακεδονίας κ.α. Από τους χιλιάδες Έλληνες που συμμετείχαν στην επανάσταση ξεχώρισαν ο  Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος , ο Μιαούλης, καθώς και δυο γυναίκες, η Μπουμπουλίνα και η  Μαντώ Μαυρογένους. Οι επιτυχίες των αγώνων μέρα με τη μέρα γινόταν περισσότερες. Η   διπλωματική  ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας συνέβαλε στη νίκη των Ελλήνων. Το1830 αναγνωρίστηκε η  ελληνική ανεξαρτησία και το 1832 οριστικοποιήθηκαν τα σύνορα του νέου κράτους.
Το σύνθημα της επανάστασης «Ελευθερία  ή Θάνατος» έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25 Μαρτίου, επέτειος  εορτασμού της έναρξης της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής  και αργίας.
 Οδυσσέας  Χρυσάκης