Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΑΔΕΣΠΟΤΑ (κάποιος να με προστατέψει) (γράφει ο Παναγιώτης Κομμάτας)


                                                                                                  

Ξεκινώντας, οφείλω να σημειώσω πως η εγκατάλειψη ζώων, ειδικά σκύλων, είναι υπόθεση όλων μας.  Και δυστυχώς, συχνό φαινόμενο. Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως έθνος είναι ότι η παιδεία μιας χώρας ολόκληρης φαίνεται και από αυτό, να μην πω κυρίως από αυτό. Μας λείπει ίσως η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ίσως μας λείπει η συνείδηση των πράξεών μας. Ο εγωισμός του ανθρώπου και η εντύπωση πως είναι το ανώτερο ον, είναι θεωρώ η πηγή του κακού.
Καθημερινά βλέπουμε αδέσποτα κατοικίδια να περιφέρονται δυστυχισμένα στους δρόμους. Αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σα δώρα και <<παιχνίδια>> και αφού πλέον έχουν χάσει τη <<χάρη τους>>, εγκαταλείπονται με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο και η ζωή τους κινδυνεύει.
Εκατοντάδες κουτάβια εγκαταλείπονται και θανατώνονται μαρτυρικά, προτού καν ανοίξουν τα μάτια τους και αντικρύσουν τη ζωή. Κι όταν τολμήσει κάποιος από μας να προτείνει στείρωση, οι περισσότεροι, κλείνουν τα αυτιά θεωρώντας πως το θέμα δε τους αφορά, ότι τα 10 ευρώ το 6μηνο είναι <<υπέρογκο>> ποσό για ένα ζώο και έχοντας ήδη αποφασίσει ότι το πέταγμα σε κάποιον κάδο είναι η ευκολότερη γι' αυτούς λύση. Ειλικρινά, απορώ πώς κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ οι...<<άνθρωποι>> αυτοί. Κι όμως, η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι υπόθεση όλων μας! Δεν είναι δυνατόν το 2013 να εντοπίζονται τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά στη χώρα μας ,η οποία υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού και έδωσε τα φώτα της στον κόσμο όλο! Δεν πρέπει να φοβόμαστε να καταγγείλουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, γιατί το Σύνταγμα με νόμο προστατεύει τα ζώα. Η σιωπή είναι συνενοχή! Η θανάτωση των αδέσποτων ζώων αποτελεί εγκληματική ενέργεια, η εγκατάλειψη είναι επίσης ένα βήμα πριν το έγκλημα. Είναι ευθύνη όλων μας! Τα ζώα είναι δημιουργήματα του Θεού κι έχουν δικαίωμα στη ζωή που τους χαρίστηκε από Εκείνον. Ο σκύλος ειδικά έχει υποστεί υπέρμετρη αδικία, ενώ προορίστηκε να συντροφεύει τον άνθρωπο και είναι φίλος πραγματικός. Μην ξεχνάμε πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται απ' το πως συμπεριφέρεται στα ζώα.

Παναγιώτης Κομμάτας